Автор: Красина Кръстева, epicenter.bg Следвайте Гласове в ТелеграмТова правителство става все по-неуместно. Казах

...
Автор: Красина Кръстева, epicenter.bg Следвайте Гласове в ТелеграмТова правителство става все по-неуместно. Казах
Коментари Харесай

Вацев: Кабинетът на Денков чака заповед от Пентагона да ни вкара във война с Русия. Договорката за Шенген е свинщина

Автор: Красина Кръстева, epicenter.bg Следвайте " Гласове " в Телеграм

Това държавно управление става все по-неуместно. Казах към този момент – то залага на пропагандни удари, а не на действителен управнически развой. То ще има задача в един военно-временен развой – когато стане належащо, което е доста евентуално, България да взе участие във война НАТО – Русия. Защото сега спорът НАТО – Русия е в действителност, само че не е юридически. Когато се премине от фактическо в юридическо положение, България ще бъде принудена от днешните ръководещи да се ангажира със съответните дейности. И тогава ще стане ясно каква е същинската природа на това държавно управление. Това сподели пред epicenter.bg анализаторът Валентин Вацев. 

Според него, в случай че е правилно, че България се е съгласила на въздушен Шенген против приемане на афганистанци и сирийци, това е скотщина. Абсолютно унизително и рисково за България, тези хора в действителност не се преценяват с нищо, с изключение на със своите господари в посолството. Това е капката, която прелива чашата. Интересно е по какъв начин ще реагира ГЕРБ, по какъв начин ще реагира Движение за права и свободи – Движение за права и свободи приказва за съвършен евроатлантизъм, хайде да забележим по какъв начин ще стане това.

- Каква беше 2023 година и каква година да чакаме, господин Вацев?

- Има няколко трендове, които ще се разпростират през идващата година – упадъкът на политическата система и на систематичните партии, невъзможността на държавното управление да ръководи, както до момента. И несъмнено, геополитическият вектор, който изисква България да е подготвена да води война през 2024 година През идната година трендовете от тази година ще се разпрострат, до момента в който станат явни за всички.

- Един разбор допуска да гледаме „ по-отвисоко “, само че въпреки всичко не може да подминем без внимание това, което видяхме по тематиката " Шенген " в последната седмица на 2023. Премиерът Денков преди три дни наду фанфари за " неоспорим триумф ", след това сви знамената, а през вчерашния ден пристигна новинана за " непълен " Шенген. Това триумф ли е?

- Днешното държавно управление на България има доста остра потребност от някакъв агитационен триумф. Аз разбирам, че пропагандата е значима, само че когато цялата ти активност се сведе до търсене на пропагандни мотиви за наслада, тогава си извънредно подвластен от трендовете. Разчитането на пропагандни ходове е белег на политическа уязвимост, издава некадърност да се възнамерява обективно идното бъдеще.

Стана ясно, че хем са ни приели в Шенген, хем не са ни приели – тъй че насладата била преждевременна. Правителствени и околоправителствени кръгове са чакали момента да разгласят, че най-сетне сме в Шенген и това е велика победа на настоящото държавно управление. Великата победа не се появи, прекомерно прибързано бе оповестена. Сега виждаме в деяние класическото определение за политически гаф. Още повече, че българското общество към момента не е изцяло несъмнено, че Шенген е светлият блян на нашето развиване. Аз персонално се колебая, че от Шенген ще има огромна изгода. Да, някаква изгода ще има, само че и ще стане причина в България да се концентрира голямо количество мигранти.

- Австрийският вътрешен министър разгласи в петък, че е реализирана сделка сред България, Румъния и Австрия за непълен Шенген против " приемане на бежанци, най-вече от Сирия и Афганистан ". Това допустимо ли е?

- Ако е правилно, че България се е съгласила на въздушен Шенген против приемане на афганистанци и сирийци, това е скотщина! Това е безусловно унизително и рисково за България, тези хора в действителност не се преценяват с нищо, с изключение на със своите господари в посолството. Това е капката, която прелива чашата. Интересно е по какъв начин ще реагира ГЕРБ, по какъв начин ще реагира Движение за права и свободи – Движение за права и свободи приказва за съвършен евроатлантизъм, хайде да забележим по какъв начин ще стане това.

Парламентът би трябвало наложително да се произнесе по този въпрос, тъй като той визира националната сигурност. Трябва да има парламентарно мнение и то в действително време – не след месец. Защото това визира доста надълбоко националната сигурност. Възможен вид, разследване от това решение е да не може да се живее към този момент в България. Да се основат към София гета, където български жител няма да може да отиде, тъй като ще е рисково.

Австрия взема решение един от проблемите си и, с цел да успеем да минем под процепа на вратата нашето държавно управление приема безусловно невъзможни претенции. Те са почтени за избор на съмнение! На българите се готви смъртоносна клопка – това е задоволителна причина за избор на съмнение.

- Както ни учи историята, случва се това, което може да се случи. Вие представяте ли си по какъв начин в България се концентрира голямо количество мигранти? Аз не си представям такова нещо, те просто ще избягат. Ние в лагери ли ще ги концентрираме?

- Ние просто не знаем какво да ги вършим. Няма издигнати лагери. За това няма бюджет, няма подготвеност, няма управническа интензивност по тази линия. Най-вероятно ще стане това, което казвате – мигрантите ще се закрепят краткотрайно в България, изчаквайки комфортния миг да избягат на по-удобни места. Но по този начин или другояче, приемането ни в Шенген ще ускори мигрантския напън, а ние не сме подготвени да управляваме този напън. По Шенген несъмнено ще има развиване в първите месеци на идната година, би трябвало да имаме самообладание да изчакаме. Но това, което в този момент може да се каже е, че днешното българско държавно управление извънредно зависи от пропагандни наслади и явления. За сметка на ръководството.

- Някой ще понесе ли отговорност за този гаф, който ни основава дипломатически проблем? Дипломацията обича тишината, а не шума.

- Не, несъмнено. В България стана неловко даже да се пита кой носи отговорността. Обективно, отговорността е групова, тя е деперсонализирана. Колективна активност на политическия хайлайф.

- В четвъртък обаче видяхме разнообразни дейности от страна на този политически хайлайф. Премиерът Денков би барабана, само че след това Бойко Борисов наби на всички канчетата - в качеството си на ръководител на външната комисия в Народното събрание, свика на съвещание по тематиката Шенген, на което пристигнаха министър председателят и вицепремиерът. Това не бе ли грациозен опит от негова страна да уточни къде е отговорността?

- Точно по този начин е. Бойко Борисов е подсъзнателен и емоционален политик. Той остро усеща действителностите на политическия развой и се пробва във всяка извивка на политическата линия да извади някакви изгоди или да минимализира някакви вреди. Това, което стана,  е опит да се отклони отговорността от ГЕРБ. Но отговорността е групова.

- С какво ще запомним 2023 година във вътрешнополитически проект – с смяната в конституцията, с разрушаването на Паметника на Съветската войска - 30 години, откакто Столичният общински съвет е взел решение за това?

- Разрушаването на паметника истеризира в допълнение българското общество. Аз към този момент приказвах за това – това е монумент на войска, която към този момент не съществува. Той слави една победа, от която Русия се отхвърли през 90-те години. В България това обслужи болните упоритости на неколцина пещерни русофоби.

Разрушаването на паметника е опит за ръководство посредством мъчителни убождания. Това беше държание на окупационна власт – няма значение какво ще каже обществото, значимата е нашата воля. И по-късно ще честваме с доста характерни торти успеха си. Това е знак, че ръководещият през днешния ден България политически хайлайф е не толкоз български, колкото българянски. Той е от окупационен вид, държи се с популацията като с зависещ народ и разчита на пропагандни удари и ходове.

Но значително разрушаването на паметника послужи за отклонение на публичното внимание от други доста значими неща. Корекцията на българската конституция съгласно мен беше изцяло ненужна, само че там стана нещо значимо, там се одобри нещо извънредно значимо – концепцията за двойното поданство. Това е извънредно значимо, извънредно рисково решение на настоящите ръководещи в България, което ще докара до доста тежки последствия, изключително в близко бъдеще.

- Решението за двойното поданство не целеше ли да даде със задна дата индулгенция на Кирил Петков, който преди да стане министър председател, излъга, че се е освободил от канадското си поданство?

- С позволението на двойно поданство за депутати и министри българският политически хайлайф ще стане по-зависим от външни решения. Двойното поданство ни чака. Знае се, че в доста елементи по света, където ръководят американските посолства, е призната процедура президентът и значима част от политическия и управнически хайлайф да са хора с двойно поданство. Това дава опция за непосредствено ръководство на политическия развой по ръчния способ.

В България аз планувам да има една вълна от украински жители, които ще имат време да подадат поръчка за българско поданство и отсам – нататък като двойни жители ще могат да станат и депутати, и други от ръководството. Втората опция е двойногражданствени български турци да дойдат и да обслужат плана на Доган за преобразяване на Движение за права и свободи в първозначима политическа партия. Проект, в който аз нямам доверие.

- Очаква ли ни нова непоклатимост? Докато управляваше Борисов, животът беше предвидим. Очаква ли ни нещо сходно със сглобката – без предварителни избори, непотребни турболенции, въпреки и с всекидневни кавги сред участниците в ръководството?

- Не, никаква непоклатимост в никакъв смисъл не може да се чака за идващите няколко години. По-скоро ще продължи наклонността от тази година – че ръководството ще бъде турболентно. Тази турбулентност идва от към този момент очевидния факт, че българският политически дневен ред е геополитически. Войната е турбулентен развой. Ние ще подвластен от турбуленцията на високата геополитика, там нещата към този момент са се подредили. Ние навлизаме все по-дълбоко в геополитическия дневен ред на Балканския полуостров и на войната на украинска територия.

- На процедура вие потвърждавате тезата, че днешният хайлайф е постоянен, тъй като е безалтернативен – в него никой различен няма да проникне.

- Те са нестабилни в най-важната част. Българският политически хайлайф е в бездънен исторически крах. Това е, което се разпростира. Този развой на политическо изгниване ще се разгърне до дъно в идната 2024 година Системните партии в българската политическа система са в бездънен крах – това визира Българска социалистическа партия, която все не може да прихване политическата интензивност, това визира ГЕРБ като правоприемник на българската десница от предишните десетилетия.

ГЕРБ сега има проблеми с политическата си еднаквост – те заплащат доста огромен налог на своя политически съюз с политическите си съперници Политическа партия – Демократична България и това безусловно ще се отрази на всички бъдещи избори. И Движение за права и свободи е в историческа и политическа рецесия, поради плана Доган за превръщането на Движение за права и свободи в основен фактор, в нещо, което да съставлява политически предпазен пояс против въздействието на Турция в България. Но Движение за права и свободи е партия замислена и строена в друга политическа ера.

Такива преобразования в систематични партии са на ръба на вероятното. И това, че систематичните партии в България не могат да решат систематичните си проблеми, следват доста значими неща. Че целият политически живот ще бъде спешен, турбулентен, колеблив.

- Ще се родят ли нови партии от този крах, за който говорите?

- Да, това е естественият ход. Първите белези на тези трендове ще се проявят още идната година. В ляво, това е към този момент настоящата дребна партия „ Левицата “. Тя проходи сполучливо. Другата партия, която ще бъде ляво – патриотична групировка и за която се приказва повече, в сравнение с са обстоятелствата – е партията към президента. Тук избирам да изчакам и да видя какво ще стане. Но е несъмнено, че политическа интензивност в ляво ще има и тя ще произтича тъкмо оттова – от дейностите на днешния български президент и на неговите съидейници.

- Ще ви припомня, че мандатът на Радев изтича на 21 януари 2027 година

- Точно по този начин. Но той не е задължен да взе участие отпред на тази партия. По-скоро ще бъде централа, която ще зарежда с начинания и с пропагандни послания новата лява партия. Разбира се, бих предпочел да изчакам тя да се появи. Но ляво придвижване ще има, по тази причина има знаци и сигнали.

„ Възраждане “ би трябвало да кажат те лява партия ли са или са десни. Подобни процеси ще протекат и в дясно. Около ГЕРБ се вижда концепцията партията да се преобразува от дясно-либерална в дясно- консервативна. Авторите на тази концепция са прави. Това деяние би я закрепило. Но за мен тази концепция е доста мъчно осъществима, аз не разбирам по какъв начин може да стане това.

- ГЕРБ е партията на Бойко Борисов. Как може да бъде консервативна или демократична?

- Да, в смисъл, че Бойко Борисов като самостоятелно лице съставлява програмата и идейния смисъл на тази партия. Това е държавна партия, партия на властта, която имаше задачата да разпределя финансовите потоци, които текат от Европа към България. Не съм сигурен, че тази партия може да продължи без Бойко Борисов. Те ще изпаднат в дълбока рецесия.

- Възможен ли е изобщо ГЕРБ без Бойко Борисов?

- По-скоро не. Ако те съумеят да преминат от дясно-либерално към дясно- консервативно, казусът с Бойко Борисов ще бъде решен автоматизирано. Бойко Борисов е еластичен политик, той може да одобри всевъзможни идеологии, стига да подсигуряват триумф на тази партия.

- Защо забравяте „ Демократична България “?

- Защото това не е партия, това е политическа фракция. Тя може да съществува в политиката единствено дружно с някой различен. Те наследяват по някакъв метод Съюз на демократичните сили и всичките проблеми на Съюз на демократичните сили. Те идеологически са доста вехти, имам поради техния антикомунизъм. Демократична България не случи на идеология, десен радикализъм – да, само че въпреки всичко би трябвало да има и стратегия. Антикомунизмът не може да бъде пълноценна стратегия за дълго битие. Това е партия от еднократен вид, която може да работи два – три сезона и толкоз. Антикомунизмът може да се следи в идейния багаж на една партия, само че, в случай че това е главен дирек – това не е партия, а е радикална фракция, която може да добрува в политиката дружно с някой различен или по-точно на гърба на някой различен и с голяма поддръжка от някое посолство. Но това не е нещо дълговечно, това е ситуационно.

- През 2024 година предстоят избори в 70 страни. В Европейския съюз ще избираме Европейски парламент. Президентски избори има в Съединени американски щати и в Русия, предстоят парламентарни избори в Тайван. Как всичко това ще се отрази на живота ни? Възможно ли е да го трансформират изцяло?

- Напълно нищо не може да се промени от избори през една година. Но тези избори ще дадат забележима реализация на трендовете, които владеят света през днешния ден. В европейските избори, да вземем за пример, ще забележим дефинитивно раздробяване на обществено – демократичната политическа тъкан и появяването на нови леви и нови либерали. Това значи, че досегашните салда в Екологичен потенциал ще бъдат дефинитивно разрушени, по тази причина те са толкоз значими за нас. Руските избори ще закрепят управлението на Путин над Кремъл през идващите няколко години. Американските избори ще трансформират целия пейзаж в Европа и света. Очаква се с все по-голяма степен на възможност демократите да изгубят властта. Първото директно разследване у нас на загубата на Демократическата партия ще бъде това, че ще постави завършек на хубавото време на Политическа партия. Политическа партия е клон на американската Демократическа партия, без да е партия. Политическа партия е по-скоро идейно течение, което клонира някои трендове и зависимости в партията на американските демократи – тя е комплицирана партия, която има няколко крила. Едно от тези крила беше клонирано в България и беше наречено „ Продължаваме промяната “. Усилията да се „ продължи смяната “ ще спрат като неефективни при загуба на демократите в Съединени американски щати.

За Съединените щати загубата на демократите ще значи, че Съединени американски щати ще преминат от коренен експанзионизъм, каквато е днешната политическа линия на Белия дом и на Държавния департамент, към елементарен и ефикасен изолационизъм – това ще бъде доста огромна крачка по пътя на прехода от еднополярен към многополярен свят. Което пък е основното наличие на епохата. Според мен в края на идващата година ще победи американският изолационизъм – това е едно остаряло идейно течение, през по-голямата част от историята си Съединените щати бяха изолационистка мощ.

А що се отнася до България, ще се повтори казусът от края на 90-те години, когато Съюз на демократичните сили правеше всички сили да се сближи с американските демократи, а те от своя страна изгубиха властта. Това аргументи доста огромни проблеми на тогавашното Съюз на демократичните сили, което в това време е изтекло в историята. Така че президентските избори в Съединени американски щати ще провокират доста огромни промени в българския политически пейзаж.

Изключително значими за света са и изборите в Тайван, те са през януари. Има доста огромна възможност Демократическата прогресивна партия на Тайван, тя е проамериканската партия, да загуби. И да завоюват прокитайските партии – Народната партия на Тайван и дясната Гоминдан, която има чудесни връзки с Пекин.

- Въпреки че едно време тъкмо китайските комунисти изгониха Гоминдана на острова.

- Точно по този начин. Сега ще настъпят противоположни процеси. Топлите връзки на Гоминдана с пекинските комунисти не са занапред. В Пекин основателно чакат победа без война. Ако това не стане, възможностите за война ще бъдат действителни, а това на собствен ред значи, че Съединени американски щати ще би трябвало да пренасочат своето внимание и своите запаси в тази посока, отделяйки сили от Украйна и Близкия изток.

- Като се има поради, че голяма част от международната търговия минава през Южнокитайско море, ние би трябвало да палим свещи да не избухне още един въоръжен спор, тъй като това сигурно ще значи за Европа голямо повишаване на всичко, за което се сетим.

- И по тази причина 2024 година ще бъде доста комплицирана и доста сложна, изключително в икономическо отношение. Да не забравяме и обстановката в Червено море.

- Засега нападенията на хутите наподобяват повече на захапване от рой комари – неприятно, само че не и животозастрашаващо. Все отново множеството танкери не са тръгнали да заобикалят Африка, заобикаляйки Червено море.

- Но има такава наклонност – да се обикаля Африка. Ако това продължи, а не виждам какво може да го спре, това ще се насложи с наклонността за усложняване на корабоплаването в Южнокитайско море. Т.е. още един фактор, който ще ускори сложностите в икономическия живот, в това число и в България.

Но желая да се върна на съветските избори, които са доста по-близо да нас.

Около президентските избори ще се прогласи от съветските медии една явна истина, която обаче на този стадий действа импровизирано. Това е разбирането, че Русия води война не с Украйна, а с цялото НАТО плюс Съединените щати. И изказванието в този дискурс ще бъде разбирането, че съветските въоръжени сили сполучливо противостоят на обединявания капацитет на НАТО.

Тогава и в България ще би трябвало да се признае публично, че действителният спор не е сред Русия и Украйна – няма смисъл мечката да бие котката. Реалният спор е сред Русия и НАТО и че ще стане ясно, а това ще бъде огромен триумф на съветската агитация – че борбата не е за територии, въпреки че се води война на територии, че борбата е за смяна на световната архитектура на сигурността и за връщане на НАТО в 1997 година

По този метод може да се верифицира тезата на проф. Дарина Григорова, която съумя да ядоса доста хора с изказванието си, бе България също ще бъде денацифицирана. Връщането на НАТО в 1997 година е смъртна заплаха за управлението на НАТО, те не са подготвени да извършат това, само че в случай че изгубят опълчването с Русия – това ще бъде действителност. Така че и от Русия са се задали провокации – за целия съюз НАТО. Аз чакам висока степен на съгласие сред Путин след изборите и Тръмп или някой от партията на Тръмп във Вашингтон. Съединените щати могат да създадат крачка обратно и в страни.

- Аз не мога да си показва по какъв начин НАТО афишира, че е изгубила война.

- Аз също не мога да си го показва. И по тази причина в никакъв случай няма да го разгласят. Но такава е действителната цел на съветското управление – не да се завземе Украйна.

- И какво значи това за нас?

- Това значи, че това държавно управление става все по-неуместно. Казах към този момент – то залага на пропагандни удари, а не на действителен управнически развой. То ще има задача в един военно-временен развой – когато стане належащо, което е доста евентуално, България да взе участие във война НАТО – Русия. Защото сега спорът НАТО – Русия е в действителност, само че не е юридически. Когато се премине от фактическо в юридическо положение, България ще бъде принудена от днешните ръководещи да се ангажира със съответните дейности. И тогава ще стане ясно каква е същинската природа на това държавно управление. Сега то изчаква до момента в който стане нужда да се извършват заповедите на Пентагона – вкарването на България във война с Русия – с доброволци, в „ коалиция на искащите “ (в нея България ще бъде от първите, в случай че не и първа).

- Да се надяваме, че това няма да се сбъдне и звездите ще подредят нещата по по-мирен метод.

- Аз също се надявам, само че 2024 година въпреки всичко ще бъде политически турболентна година, ще ни трябват всичките ни нерви и цялата ни устойчивост, с цел да я изкараме.

Инфо: epicenter.bg

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР